Nog heel even en dan heb ik de magische grens van 500 connecties bij LinkedIn bereikt. Dubbel gevoel: best leuk, zo’n stevig netwerk. Bovendien ken ik alle connecties ook echt. Toch knaagt er iets. Even linken: je doet het zo gemakkelijk, het gaat zo snel. Even kijken wat voor vlees je in de kuip hebt, even kijken of je connecties met iemand deelt. Misschien heb je wel in dezelfde stad gestudeerd of op dezelfde school gezeten. Handig als je iemand net hebt ontmoet. Maar daarna?

De essentie van een netwerk

Nu ik de grens van 500 connecties nader, vraag ik me regelmatig af wat de waarde is van dit getal. Wat is de kwaliteit van mijn LinkedIn netwerk? Met LinkedIn bouw je je professionele netwerk verder uit, zo is de gedachte. Maar werkt Linkedin wel zo? De essentie van een netwerk is voor mij dat mensen bereid zijn om elkaar verder te helpen. Waarom? Omdat je respect hebt voor elkaars vakkennis, expertise, engagement, enthousiasme of scherpe blik. Omdat je elkaar kent en elkaar een warm hart toedraagt.

Proef op de som

In hoeverre kan LinkedIn mij echt verder helpen? In hoeverre kan ik zelf andere mensen verder brengen? Ik neem de proef op de som, ga mijn connecties een paar vragen stellen. Ik begin met de belangrijkste:

  • Wil je ook het komende jaar met mij verbonden blijven? Waar kan ik jou echt mee verder helpen?
  • Als ik jou zou vragen mij een uurtje te helpen met marktbewerking of productontwikkeling, zou je dat doen?
  • Als ik jou een mailtje stuur met het verzoek om te kijken of er zich in jouw netwerk een geschikte medewerker bevindt voor mijn bedrijf, zou je die moeite dan doen?
  • Zou jij mijn bedrijf bij bepaalde projecten willen aanbevelen als redactioneel dienstverlener?

Schrappen?

Deze vragen mail ik deze week naar mijn kleine 500 LinkedIn-connecties. Mensen die na mijn vriendelijke mail helemaal niets van zich laten horen, overweeg ik te schrappen uit mijn lijst met connecties. Nothing personal. Wat ik zelf doe voor de mensen met wie ik via LinkedIn verbonden ben? Ik zou zeggen: neem ook bij mij de proef op de som. Stel me een vraag, doe me een verzoek. Ik doe er zeker iets mee: denk er op z’n minst even over na, geef op z’n minst antwoord. Beloofd!


Deze blogpost is geschreven door René Ravestein.rene Hij ondersteunt organisaties met strategische teksten zoals vision papers, position papers en corporate brochures. Ook adviseert hij bedrijven over hun contentstrategie. Houdt van verdieping, maar ook van versnelling. Jaagt daarom met regelmaat nieuwe initiatieven aan. Warm pleitbezorger van optimale redactionele communicatie waarbij inhoud, vorm en middelen elkaar versterken. Als je hem 's nachts wakker maakt, mompelt hij: 'Onze woorden brengen je verder.'

Reacties  

#30 Ravestein 02-04-2012 14:06
Beste Jaap, tot mijn vreugde veel reacties gehad op mijn blog. Mensen die reageerden met een concrete vraag of antwoord heb ik (vrijwel) allen beantwoord. Met meerdere contacten heb ik inmiddels ook weer bij gepraat IRL. Schrijf een dezer dagen nog een blogje welke conclusies ik uit deze actie trek. Zie nu dat je bij ad 3 inderdaad een concrete handreiking doet: je wilt iemand bij ons aanbevelen. Dat mag nog steeds, graag zelfs. Die handreiking heb ik over het hoofd gezien - mea culpa. Oh ja, ik wil best met jou verbonden blijven, maar dan moet je niet boos blijven :)
#29 Jaap Stronks 01-04-2012 16:03
"Ik doe er zeker iets mee: denk er op z’n minst even over na, geef op z’n minst antwoord."

Ik vind het al wat passief-agressi ef, zo'n blogpost en een bericht aan al je Linkedin-contac ten met onderwerp 'zijn we nog verbonden?' en het dreigement om mensen die niet reageren te schrappen uit je contactenlijst, en misschien had ik niet moeten reageren, maar ik vond het idee om de waarde van een Linkedin-contac t te onderzoeken op zich wel interessant.
Maar dat de initiator van deze "ben jij wel interessant genoeg voor mijn netwerk"-actie zelf niet reageert op de tientallen mensen die de moeite nemen zijn vragen te beantwoorden is nogal ironisch. #fail.
Maar ook verhelderend - ik heb je zojuist verwijderd als Linkedin-contac t.
#28 Vincent Smit 21-03-2012 09:14
interessant. Je had deze vragen natuurlijk ook aan jezelf kunnen stellen:

Dan heb je waarschijnlijk ook niet 500 keer zelf ja gezegd (want dan houd je weinig tijd over)? ;)

Interessant discussie he? Ik connect bv juist met mensen die ik niet ken (waarschijnlijk ook niet ga leren kennen, nooit klant worden maar wel mijn type klanten in hun netwerk hebben en bereid zijn om mij te ondersteune/aan bevelen en ik doe dat ook voor hun. Terwijl mijn compagnon, Richard van der Blom, juist weer connect met mensen die hij wel in het echt heeft gezien. We doen het in mijn ogen dan ook beide goed. Want iedere keuze die je zelf maakt maakt jou authentiek.
#27 Peter Roosendaal 07-03-2012 08:09
..scherpe gedachten, scherpe vraag, communicatie die je aan het denken zet en intrigeert! Nog nooit op een blog gereageerd en nu wel! Bijzonder dus. Resultaat bereikt, communicatie geslaagd. Antwoord op de 4 vragen laat zich dan raden: 4 x ja.

Groet, Peter
#26 Loek Schueler 05-03-2012 16:56
Ha Rene, bijzondere mail die past in het tijdperk van sociale media! Ook zal zit ik niet meer in de onderwijs omgeving, toch is het zeker interessant en relevant om met jouw gelinked te blijven. Je weet me te vinden voor een van jouw vragen! Mogelijk komt er nog eens een vraag jouw kant op!

Hartelijke groet,

Loek Schueler
Bestuurder rijksoverheid CNV Publieke Zaak
#25 Rob Schrijver 01-03-2012 20:33
Beste René,
de vraag die jij jezelf en ons gesteld hebt, past in discussies die ik vaker voer over het nut van Linkedin. Met zelf zo'n 350 contacten in mijn persoonlijke Linkedin en ruim 400 in de zakelijke, verwachte ik er ook niet zo heel veel van. Maar ik geef op alle drie de vragen een JA! Zeker, ik zou direct op alle drie de vragen reageren en er tijd in steken. Want inderdaad is juist dat de manier waarop we het netwerk willen gebruiken.
Tot die keer dat we elkaar kunnen helpen!
Groeten,
Rob Schrijver,
bestuurslid bvmbo
#24 Rob Nelisse 28-02-2012 12:56
Dag René,

Drie keer ja. Graag kom ik je een uurtje (mag ook best iets langer) helpen met de marketing. Misschien kan ik je verrijken met een paar frisse ideeen over de visuele aspecten van communicatie. Dus voeg ik zo de daad bij het woord en stuur ik je een mail. Bovendien kan ik je nog wel een paar goede tekstschrijvers aanbevelen.

Hartelijke groet, Rob Nelisse, fotograaf.
#23 Marcel Mathijssen 27-02-2012 20:22
Ha René,
Leuk om van je te horen! Dat had zonder LinkedIn toch niet gebeurd :-). Als je dat te weinig vind dan mik me er maar uit, maar wat mij betreft blijven we gewoon verbonden hoor!
groet,
Marcel
#22 Niki de Greef 27-02-2012 19:06
Hi rene,

Dat is weer zo'n 4 jaar geleden dat wij elkaar hebben gesproken. Je triggert me met jouw oproep. Vragen waar veel mensen mee kampen. Ook al heb je niet met iedereen een 1-op-1 relatie, ik ondervind de kracht van LI wel aan den lijve. Het contact is wel snel gelegd en ik merk dat ik als eerste aan mijn LI-contacten denk op zakelijk gebied. Ik vind het ook altijd mooi als LI ervoor zorgt dat mensen elkaar weer vinden.

Mijn antwoorden op jouw vragen is dan ook 3 x JA! LI heeft er ook voor gezorgd dat jij mij destijds hebr gevonden. Jammer dat er uiteindelijk niets is uitgekomen, maar wat niet is kan nog komen.

Tot snel!

Groet,
Niki de Greef
#21 Marjan Wassenaar 26-02-2012 21:23
Beste René, goeie blog, en het zet je inderdaad aan het denken over je professionele contacten via LinkedIn. Om op jouw vragen terug te komen: ik kan ze allemaal volmondig met 'ja' beantwoorden. Ik heb genoten van jullie workshop en doe graag nog eens mee. En uiteraard wil ik graag met jullie meedenken als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe producten. Mocht je een goede tekstschrijver zoeken, dan heb ik een goede kandidaat in mijn netwerk, met wie ik je graag contact breng. Dus ja, ik blijf graag gelinkt!
Hartelijke groeten,

Marjan